Wednesday, 6 December 2017

Bab 6: Share Puisi

Pejam celik, pejam celik lagi berapa hari je nak habis minggu kedua aku intern dekat sini. Ya Allah sekejap nya masa berlalu. Dekat sini, aku dah pandai juga lah sikit jual buku, post buku, buat ayat ayat manis untuk tarik perhatian customer supaya beli buku. Alhamdulillah, slow slow kita mendaki. Ini adalah permulaan kerjaya aku mungkin? siapa tahu kan rahsia Dia..

Hari sabtu ni kitorang kena jual buku dekat pasar buku bangi yang bertempat di perpustakaan bangi. Excited pon ada tapi boleh control lagi lah. Harap harap semua berjalan seperti yang dirancang so thts why tak nak terlampau over excited sgt takut lain pula jadinya. Actually aku nak ckp dgn cikmat yang aku boleh jaga ofis time semua orang pergi PABUBA nnti, tapi dah cikmat kata semua boleh pergi sbb mengikut tilikan dia takda org yg datang nak beli buku hari sabtu nnti. Hahaha bukan apa, aku bukan nya malas nak pergi tapi teringin sangat nak pergi. But bila aku fikir balik mesti lah kena ada yg tunggu ofis kan? takkan lah nak biar ofis tutup. 

Dah cikmat kata tutp, so tutup jelah hahahaha

Sebenarnya aku tak tahu nak tulis apa tapi kerja buat poster untuk satu hari satu poster yang dah di tugaskan untuk aku tu, aku dah settle kan so now aku takda kerja. Reen dengan cikmat pon takda kat ofis right now, pergi mana aku tak ingat pula reen bagitau tadi. So harini aku lunch dengan ain and dayah jelah. Reen mesti dah lunch dengan cikmat kat luar tapi kalau sempat reen balik boleh lah tunggu nak pergi lunch sekali.

Buku pon aku dah promote tapi takda cust yang order lagi. Biasalah, tak selalu musim membaca kan. Maybe cuti cuti sekolah ni dorang ramai pergi bercuti dengan anak anak mereka.

Aku nak share something harini. Aku terjumpa puisi yang aku paling suka dulu sampai sekarang. Tak tahu kenapa. Kalau korang pernah tengok ada apa dengan cinta tahun 2002. Cerita banyak kisah, contoh tentang persahabatan, cinta dan keluarga. Rindu nak tengok cerita tu. Dulu cerita tu ada dalam laptop, tapi lepas fomat laptop em habis semua hilang. Aku lupa nak backup dulu sebelum fomat sbb time tu, kelam kabut apa pon aku tak ingat.

Tentang Seseorang

So... itu lah dia puisi yang aku cakap tu. Korang mesti pernah dengan juga kan? Tipu lah kalau ckp tak pernah. 

Bila aku masuk mobile book cafe ni as a student praktikal, aku banyak jumpa puisi puisi masyhur. Tarikan puisi puisi tu kadang kadang bawa aku mengembara dunia penulis tu walaupun dalam waktu bekerja. Hahaha pandai pandai lah curi masa. Lagi pon kerja kat sini takda lah stress pon sebab mungkin bermain dengan buku yang kadang kadang memang dunia aku. Tapi kalau novel novel cinta em memang aku tak reti nak baca lah. Maybe sebab aku tak menjiwa dunia cinta? em entah lah. 

Okay lah, selamat menghayati puisi by rangga AADC. 

Sayang selalu 😘 bye!

No comments:

Post a Comment